10 de maig 2013

«Mirmanda», la revista de l’(a)frontera

Ressenya de Josep Santesmases i Ollé al Suplement de Cultura de El Punt-Avui (10-V-2013), p. 14
Mirmanda és una revista anual de cultura editada per l’associació del mateix nom ubicada a banda i banda de l’Albera. Dirigida per Òscar Jané (UAB) i Joan Peytaví (UPVD), amb set números al carrer és una aposta valenta, intel·ligent i necessària que pretén establir unes conductes de relació cultural fluïdes sense brolla mental que impedeixi les relacions entre el nord i el sud de la frontera estatal. Intel·ligent també en les propostes temàtiques que configuren cada número. En aquest darrer, tracta «una qüesti. de país» com defineix el subtítol de la proposta: Els pieds-noirs catalans, que afecta diversos territoris de parla catalana, la Catalunya del Nord, el País Valencià i les Illes.
 
Diversos articles per analitzar el fenomen de l’emigració a Algèria i el seu retorn o repatriación a partir de la independència, el 1962. Històries conegudes en alguns casos o no tant en molts altres, que en els darrers anys han estat objecte d’estudis molt acurats, i que ens retornen la duplicitat dels processos migratoris tenint com a epicentre les terres colonitzades nord-africanes.
 
Mirmanda ha sabut treure suc de les realitats polítiques i administratives molt diferents que s’han anat configurant i consolidant des del Tractat dels Pirineus. Per exemple en el número anterior, República sense ‘Repúblique’ des de les realitats històriques republicanes tan diferenciades, però també abordant el pensament republicà del segle XXI a Europa. O quan ha regirat el concepte de la frontera en el número 3 Pensar l’(a)frontera, o quan ha trenat concepcions de futures oportunitats històriques que s’aferren ja en el present, en els números 2 i 5: Territoris de l’art i Economia i turisme. Construcció d’un espai nacional.
Ens calen revistes d’ara i aquesta n’és una.